6 mythes over de vruchten die je moet verbannen

0
266

De aanbeveling om “meer groenten en fruit te eten” is een van de meest herhaalde aanbevelingen van artsen, voedingsdeskundigen en gezondheidsorganisaties over de hele wereld en gedurende vele jaren.

Met de opkomst van het internet en sociale netwerken zijn er echter ook veel geruchten en mythes verschenen en verspreid over de consumptie van fruit, die een keten van verkeerde informatie hebben geweven die de consument in verwarring brengt.

Dus, zijn vruchten goed of slecht voor je gezondheid? In Viva mi Salud hebben we 6 van de meest voorkomende mythes over de consumptie van dit voedsel verzameld:

Mythe 1: 

Het is maar suiker. 

Fruit bevat aanzienlijke hoeveelheden van de vitaminen en mineralen die uw lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, evenals antioxidanten en andere plantaardige verbindingen die in verband worden gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid en ziektepreventie.

Bovendien bevatten vruchten vezels die, hoewel ze niet precies een voedingsstof zijn, een plantaardige component zijn die verschillende fysiologische effecten produceert die het functioneren van uw lichaam ten goede kunnen komen.

Mythe 2: 

Fruit wordt vetgemest 

De meeste vruchten zijn caloriearm, dus ze kunnen zelfs bondgenoten zijn in een proces van vetverlies. De in de vruchten aanwezige vezels vertragen de opname ervan en zorgen voor meer verzadiging.

Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat geen enkel voedsel de kracht heeft om je dikker te maken of af te vallen. Het is het totale evenwicht van uw dieet (in kwaliteit en kwantiteit) dat uw vetaccumulatie- of oxidatieproces zal bepalen.

Mythe 3: 

Je kunt ‘s nachts niet eten. 

Voor de meeste mensen die ‘s nachts fruit (en andere eenvoudige koolhydraten) eten wordt dit als veilig beschouwd, maar deze beslissing zal afhangen van uw metabolische gezondheid en de mate van tolerantie die uw lichaam heeft voor koolhydraten.

Als u een gezond persoon bent, maar u zich zorgen maakt over de impact die de consumptie van fruit kan hebben op uw bloedsuikerspiegel, raden wij u aan om uw fruit altijd te vergezellen met een bron van eiwitten, vezels of vet om het vrijkomen van de in het fruit aanwezige suiker in de bloedsomloop te vertragen.

Als u insulineresistentie, diabetes of obesitas heeft, moet u uw arts raadplegen over de beste manier om uw dieet in de loop van de dag in evenwicht te brengen.

Mythe 4: 

Ze veroorzaken diabetes 

Veel mensen plaatsen fruit op hetzelfde niveau als andere koolhydraten, zoals wit brood, koekjes en frisdranken, en relateren deze daarom aan een verhoogd risico op obesitas, insulineresistentie en diabetes.

Vruchten hebben echter een heel andere voedingssamenstelling dan geraffineerde en verwerkte koolhydraten, en ze leveren vezels die een belangrijke rol spelen bij de controle van de bloedglucoserespons.

In feite stelt de American Diabetes Association dat fruit een bondgenoot is in het bevredigen van de smaak voor zoetigheid, terwijl het tegelijkertijd hoogwaardige voedingsstoffen verkrijgt.

Mythe 5: 

Het maakt niet uit of je ze heel eet of in sap drinkt… 

Hele vruchten in hun natuurlijke staat hebben minder calorieën en meer vezels dan vruchtensap, dus de impact die deze twee op je lichaam hebben is heel verschillend.

Om een sinaasappelsap te bereiden kunt u eenvoudig 4 stuks fruit gebruiken, die elk ongeveer 60 calorieën leveren, dus in een glas sinaasappelsap kunt u ongeveer 240 calorieën verbruiken. Dit is een belangrijk detail, vooral voor mensen die bezig zijn met het verliezen van vet of het beheersen van hun gewicht.

Maar buiten het caloriegehalte, verwijdert de bereiding van een sap een groot deel van de vezels die in de vrucht aanwezig zijn, zodat het de absorptie en het vrijkomen van de bloedsuiker versnelt.

Mythe 6 

Alle vruchten zijn hetzelfde 

Elke vrucht heeft een ander voedingsprofiel en daarom is het aan te raden om een grote verscheidenheid aan vruchten op te nemen om de voordelen die ze te bieden hebben optimaal te benutten.

Op dezelfde manier zijn er vruchten met een laag koolhydraatgehalte die meer aan te bevelen zijn voor mensen met overgewicht en obesitas, maar ook voor mensen die een laag koolhydraat- of ketogeen dieet volgen.

Als u het prikkelbare darm syndroom heeft zijn er ook bepaalde vruchten die u moet vermijden of beperken vanwege hun FODMAPS (fermenteerbare korte keten koolhydraten) gehalte dat de symptomen van deze aandoening lijkt te verergeren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here