5 redenen om één sinaasappel per dag te eten

0
48

De sinaasappel is een zeer populaire citrusvrucht in keukens over de hele wereld en heeft een voedingsprofiel dat grote voordelen biedt voor de menselijke gezondheid.

De herkomst van sinaasappels is onzeker, maar men gelooft dat ze meer dan 800 jaar geleden voor het eerst in China of Japan werden verbouwd, dat ze een kruising zijn tussen een grapefruit en een mandarijn en dat ze door Christoffel Columbus in Amerika werden geïntroduceerd.

De waarheid is dat ze nu vrijwel overal ter wereld worden verbouwd en dat hun productie 68 miljoen ton bereikt, voornamelijk in Brazilië en de Verenigde Staten. Deze productie is voornamelijk voor bevroren geconcentreerd sap.

Voedingskundige informatie

Een middelgrote sinaasappel van 131 gram, bevat ongeveer

62 calorieën

15 g. koolhydraten waarvan 3 gram vezels en 12 natuurlijke suikers

1 g. eiwit

0 g. vet

0 mg. natrium

52 mg. calcium

285 mg kalium

 Bovendien bevat één sinaasappel ongeveer 69,7 mg vitamine C, wat zich vertaalt in meer dan 90% van de aanbevolen dagelijkse inname van deze voedingsstof.  Sinaasappels bevatten ook kleine hoeveelheden foliumzuur en vitamine B1.

5 voordelen in verband met de consumptie van sinaasappels 

1. De vitamine C in sinaasappels werkt als een antioxidant in je lichaam en helpt het effect van vrije radicalen die celoxidatie veroorzaken tegen te gaan. Op deze manier kan de regelmatige consumptie van voedsel dat rijk is aan vitamine C helpen de veroudering te vertragen en verschillende degeneratieve ziekten te voorkomen.

2. Het eten van sinaasappel helpt de ijzeropname te verbeteren vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, omdat ijzer uit plantaardige bronnen moeilijker te absorberen is dan ijzer uit dierlijke bronnen. Andere mensen die het risico lopen om een ijzertekort te krijgen, zijn zwangere vrouwen.

3. Oranje bevat ook kleine hoeveelheden foliumzuur, dat door het lichaam wordt gebruikt voor verschillende vitale functies en dat algemeen bekend staat om zijn rol tijdens de zwangerschap als bijdrage aan de groei en ontwikkeling van de foetus. Sommige studies hebben aangetoond dat voldoende foliumzuurinname tijdens de zwangerschap kan helpen om neurale buisdefecten te voorkomen en het risico op voortijdige bevalling en verschillende geboorteafwijkingen te verminderen.

4. Zowel de in sinaasappels aanwezige vitamine C als kalium kunnen (in het kader van een evenwichtige voeding) bijdragen aan de regeling van de bloeddruk. Bovendien lijken de polyfenolische verbindingen die aanwezig zijn in citrusvruchten een beschermend effect te hebben tegen coronaire aandoeningen.

5. Sinaasappels zijn ook caloriearm, zodat ze deel kunnen uitmaken van een dieet dat gericht is op gewichtsbeheersing en vetverlies, maar u moet er rekening mee houden dat wanneer ze worden geconsumeerd in de vorm van sap hun caloriegehalte (en suiker) toeneemt in verhouding tot het aantal gebruikte sinaasappels.

Hoe kun je meer sinaasappels in je dieet opnemen? 

Zorg er bij het selecteren van de sinaasappels voor dat ze zwaar zijn (dit betekent dat er meer sap in zit) en controleer ze goed om degenen met rimpels op hun schil of schimmel uit te sluiten.

Hier zijn enkele ideeën voor hun consumptie:

Eet het geheel op en haal het beste uit de voordelen ervan

Voeg het sinaasappelsap toe aan uw saladedressings.

Gebruik het als ingrediënt om meer smaak toe te voegen aan uw sauzen.

Neem sinaasappelschil op in desserts en taarten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here