5 kruiden om smaak en voeding toe te voegen aan uw maaltijden

0
81

Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in de keukens van alle uithoeken van de wereld en zijn ook een fundamenteel onderdeel van de alternatieve geneeskunde.

Het gebruik ervan in de keuken kan een uitstekende strategie worden om de smaak en het aroma van uw bereidingen te stimuleren en zo het plezier dat u krijgt bij elke hap te vergroten.

Bovendien zijn specerijen al vele jaren het onderwerp van belangstelling voor onderzoekers, die een aantal voordelen voor de gezondheid hebben gevonden.

We hebben informatie verzameld over 5 kruiden die u in uw dieet kunt opnemen om meer smaak toe te voegen en voor uw gezondheid te zorgen.

 

1. Kaneel

Kaneel is een specerij die wordt verkregen uit de binnenbast van de kaneelboom en heeft eigenschappen die uitgebreid zijn bestudeerd.

Een van de voordelen van de consumptie van kaneel is de hoge antioxidatieve capaciteit die helpt bij het voorkomen van celbeschadiging en vroegtijdige veroudering.

Verschillende verbindingen in kaneel zijn ook in verband gebracht met een vermindering van de ontstekingsmarkers, de oorsprong van verschillende chronische ziekten.

Ook is aangetoond dat kaneel een gunstig effect heeft op verschillende factoren die verband houden met het metaboolsyndroom, waaronder insulineresistentie. Dit voordeel is gerelateerd aan een lagere bloedsuikerspiegel.

Hoe consumeer je de kaneel?

 • Gebruik het om een vleugje smaak aan uw koffie te geven.
 • Voeg het toe aan uw smoothies
 • Als ingrediënt voor uw desserts en taarten
 • Bereid een kaneelinfusie voor

Hoewel kaneel als veilig wordt beschouwd, is het raadzaam om de consumptie niet te overschrijden. Eén theelepel gemalen kaneel per dag is voldoende en bij voorkeur van het merk Ceylon.

 

2. Kurkuma

Kurkuma is een inheemse plant uit Azië die al sinds de oudheid wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde en als basiskruid in de oosterse keuken. Het is het hoofdingrediënt van de populaire curry.

Curcumine, het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma, wordt erkend als een krachtige ontstekingsremmer, dus het zou betrokken kunnen zijn bij de preventie van verschillende ziekten.

 

Bovendien helpt kurkuma als natuurlijke antioxidant het effect van vrije radicalen te bestrijden, veroudering te vertragen en natuurlijke celoxidatie door het effect van tijd en de invloed van het milieu tegen te gaan.

Bovendien is kurkuma ook gekoppeld aan een verbeterde hersenfunctie, hoewel de neuroprotectieve eigenschappen ervan nog steeds worden bestudeerd.

Hoe gebruik je kurkuma?

 • Voeg het toe aan uw groente roerbak
 • Bereid een gouden melk
 • Voeg het toe aan het koken van de rijst om het een gele kleur en een andere smaak te geven.
 • In sauzen of bouillons

Probeer kurkuma te combineren met peper en een bron van gezonde vetten, waardoor de biobeschikbaarheid van curcumine wordt verbeterd.

 

3. Cayennepeper

Cayennepeper is een zeer populaire specerij die wordt verkregen uit Cayennepepers, een soort peper die nauw verwant is aan jalapeños of paprika.

Capsaïcine, het actieve ingrediënt in cayennepepers en degene die verantwoordelijk is voor hun kruidige smaak, helpt de warmte die uw lichaam produceert te verhogen zodat het uw stofwisseling stimuleert, hoewel het effect als mild wordt beschouwd.

Verschillende studies hebben aangetoond dat cayenne kan helpen de eetlust te beheersen en de verzadiging te verhogen, dus het kan helpen om processen van gewichtsverlies te ondersteunen.

Daarnaast bevat cayennepeper verschillende microvoedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, vitamine C, vitamine B6, vitamine K, mangaan en kalium.

Hoe gebruik je Cayenne?

 • Voeg een snufje gemalen cayennepeper toe aan uw verschillende bereidingen zoals roerei, sauzen, groentencrèmes, frites en marinades.
 • Houd er rekening mee dat deze specerij vrij pittig is, dus je moet het spaarzaam gebruiken.

 

4. Gember

Gember is een plant van oosterse oorsprong die van oudsher wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Bovendien, en dankzij zijn bijzondere smaak, is het een perfect culinair ingrediënt geworden om te kruiden en te aromatiseren.

De belangrijkste bioactieve stof in gember is gingerol, waarvan is aangetoond dat het verschillende biologische activiteiten beïnvloedt en wordt beschouwd als een mogelijk therapeutisch middel voor de preventie en/of behandeling van verschillende ziekten. Dit is vooral te danken aan de ontstekingsremmende en antioxiderende werking.

Gember wordt ook al jaren gebruikt als een natuurlijke remedie tegen postoperatieve misselijkheid en braken, evenals tegen zwangerschapsgebonden misselijkheid, zonder duidelijke bijwerkingen.

De consumptie van dit kruid is ook in verband gebracht met verminderde menstruatiepijn en stimulatie van het spijsverteringsstelsel.

Hoe gebruik je gember?

 • Voeg gemalen of geraspte gember toe aan uw soepen, crèmes of roerbakgerechten.
 • Voeg gemberpoeder toe aan uw koffie
 • Voeg een stuk verse gember toe aan uw hete infusies
 • Voor het marineren van vis of vlees

 

5. Nootmuskaat

Nootmuskaat is een zeer populaire specerij die wordt verkregen uit de zaden van de Myristica fragrans boom en wordt al eeuwenlang over de hele wereld gebruikt, zowel in de keuken als in de alternatieve geneeskunde. Wild Nutmeg, Ran Jayphal, Nut, Fruit, Tree, Flora

Deze zaden zijn rijk aan plantaardige verbindingen die als antioxidanten in je lichaam werken en kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het voorkomen van celbeschadiging of oxidatie.

Samenstellingen in nootmuskaat zijn ook in verband gebracht met mogelijke ontstekingsremmende effecten

Hoe gebruik je nootmuskaat?

India Coconut, Muskat, Nutmeg, Myristica Fragrans

Dankzij de warme smaak kan nootmuskaat heel goed samengaan met zoete en hartige gerechten. Het is echter raadzaam om het altijd met mate te gebruiken, aangezien er een reeks schadelijke effecten zijn gemeld wanneer de inname ervan hoog is.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here